Санирането на блоковете сваля до 60 процента сметките за ток

0
314

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова очаква през 2017 още по-голям интерес към Националната програма за енергийна ефективност, предаде БТА.

В момента около 2 500 блока чакат обновяване, а други подготвят документи за програмата. Това каза в Бургас министър Павлова по време на откриването на блок 7 в бургаския комплекс „Изгрев“, който е реновиран по Националната програма за енергийна ефективност. В него живеят около 200 семейства.

Ползата за тях е по-ниски сметки за отопление през зимата с около 40, 50 и дори до 60 процента в зависимост от географското разположение на града, добави Павлова. Тя смята, че другият ефект от програмата е подпомагането на малкия и средния бизнес, който е бил ангажиран в обновяването на блоковете, спечелили проекти. Според нея програмата е била сериозна глътка въздух за тези фирми през 2016 година.

Министър Павлова отбеляза още, че конкуренция на Бургас е Благоевград. Това са двата града с най-голямо покритие на проекти за саниране. В Бургас се работи по 183 блока. Общо в морския град ще бъдат обновени около 400 на брой. В цялата страна в момента се реновират 2 100 сгради.

Павлова увери, че всички дефекти, които могат да се получат, ще са за сметка на изпълнителя и ще бъдат коригирани. Затова на всяка завършена сграда се издава разрешение за експлоатация, за да се фиксират и гаранционните срокове.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във