Стартира „Село назаем“ в подкрепа на възрастните хора от село Долни Вадин

0
200

Народно читалище „Съзнание-1927“ стартира проект „ Село назаем – old frends“ в подкрепа на възрастните хора от с. Долни Вадин.

Село Долни Вадин е едно от многото малки и затихващи села в България. Намира се в пограничен северозападен район по поречието на р. Дунав с население 130 жители, предимно хора от третата възраст. Според статистиката този район на България е най-бедния и обезлюден.
Отдалечеността от областния град – Враца(120 км) и от общинския център – Оряхово (35 км), липсата на транспортни връзки прави селото изолирано от редица услуги. Тук хората живеят с ниски доходи, голяма част от тях са трудноподвижни, изолирани и отдалечени от съседи и роднини.
Проблемът е, че епидемията от COVID-19 допринесе за тревожност и социална изолация сред възрастните хора, допълнително ги отдели дори от най-близките им. Ограниченията за организиране на културни мероприятия и срещи допринесе за страх и напрежение във възрастния човек. Липсата на комуникация, общуване се отразяват пагубно върху психичното здраве на хората.
Проектът ще даде възможност на 20 градски доброволци, участвали в предишните издания на „Село назаем“ да се завърнат на село за по 5 дни, разделени на 4 малки групи през месеците юли и август. Да се потопят в селския живот с всички негови радости и трудности. Да посветят своето време на възрастните хора от Долни Вадин.
Да се научат да приготвят традиционни местни храни, да участват в рибарски дейности – риболов, техники на плетене на рибарска мрежа, да записват характерен местен говор и традиции. Да живеят в семейства от селото, да подарят своята енергия, грижа и внимание на възрастните хора и на селото, като им помогнат да разсеят натрупаната тревожност, свързана с пандемията и да им вдъхнат надежда. Активно да участват в дейностите на читалището, насочени към общността:
– Услугата „До врата“
– Терапия с BiblioCar – библиотека за душата
– Помощ при пазаруване, домакинска и селскостопанска работа
– Участие в културни и общностни мероприятия на читалището.
Проектът е на стойност: 3 600лв.
Народно читалище „Съзнание-1927“ с. Долни Вадин беше одобрена заедно с други 6 организации от цялата страна в конкурс по Фонд „Нашите родители“ на Фондация BCause, в който даряват индивидуални и корпоративни дарители. През 2021 г. Фондът подкрепя проекти в две направления:
Достойни старини: хуманитарна помощ и ежедневни нужди
Активни старини: социализация и разнообразие на ежедневието.
В съвременните условия, запазвайки своята социална легитимност и гъвкавост, през 94 годишното си съществуване Народно читалище „Съзнание-1927” е призвано да откликне на потребностите на своята общност и да търси нови алтернативи за развитие. Читалището като общностен център има опит в разработване и изпълнение на редица проекти в полза на местната общност, работа с доброволци, фондонабиране, екологични акции, тестване на нови модели на работа.
НЧ „Съзнание-1927” село Долни Вадин се ползва с доверието на местната общност, доброволци, дарители, оценяващи и подкрепящи работата на нашата институция. Повечето от тях са широко представени и популяризирани в социалните мрежи и медии. Последният изцяло доброволчески проект, с който се стремим да намалим въздействието от последиците от COVID кризата е „BiblioCar – библиотека за душата“.
От 2016 година „Село назаем“ е една успешна и полезна инициатива, доказала се във времето. Възрастните с умиление си спомнят за доброволците участвали в проекта. Те имат нужда да си говорят, да разказват, да общуват. Доброволците допринасят и за подобряване на облика на селото, облагородяване и създаване на места за отдих и почивка.
Вярваме, че ако в библиотерапията и споделените разговори включим активно младите хора, ще се получи един мост между поколенията, носещ много приятни, лечебни резултати, твърдят организаторите на проекта.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във