Пет килограма хероин са задържани в Австрия с активната помощ на ГДБОП

0
195

След изземването на високорисковия наркотик на пазарна стойност от около  400.000 евро, задържаните общо шестима извършители от организираната престъпна група са осъдени.

При операция на австрийската полиция през септември 2015 г., в окръг Мьодлинг, Австрия са били задържани четирима български граждани – трафиканти на хероин. Иззети са 10 пакета – общо 5 килограма наркотично вещество,  пренесени нелегално от България, съобщи МВР.

Полицейските действия били предприети след интензивна работа на Звеното за разследване на престъпления с наркотични вещества и продължително наблюдение от страна на оперативната групата за борба с престъпността по улиците  на Криминалната служба на провинция Долна Австрия, в сътрудничество с Федералната криминална служба.

В резултат на  мащабни проучвания и отлично сътрудничество с българския и австрийския офицери за връзка и българските полицейски органи австрийските разследващи стигнали до двамата  организатори на престъпната група, също българи. За тях били издадени европейски заповеди за арест и в последствие са обявени за международно издирване.  В процеса на партньорския обмен и съвместна работа по случая, няколко месеца по-късно, служители на ГДБОП предприели координирани действия в София и Перник, в резултат на които са задържани търсените организатори – Ц.Ц./45г./ и Г.Й. / 38г./.

Междувременно австрийски съд е постановил  за тях  на първа инстанция ефективна присъда от по 8 години лишаване от свобода. Спрямо първоначално задържаните в Австрия четирима трафиканти са наложени ефективни присъди от общо 20 години.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във