МТСП предвижда осиновителите на деца също да могат да ползват отпуск

0
166

Промените в Семейния кодекс дават предпоставки системата на осиновяването да е бърза, в помощ на семействата и на децата, предаде МТСП. Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която откри днес кръгла маса на тема „Обществените нагласи към осиновяването“. Министър Русинова подчерта, че с реформата се цели да няма забавяне на процедурите, да има бърза и навременна реакция от страна на социалните работници, семействата да бъдат максимално подкрепени преди и след осиновяването.

Русинова поздрави партньорите от неправителствения сектор за тяхната иновативност и воля да помогнат в промяната и изрази своята убеденост, че със съвместни усилия може да се гарантира по-добро бъдеще на децата в България. Министърът пожела успех на информационната седмица за осиновяването, която Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ организира за трета година.

Пред медиите министър Русинова обяви, че МТСП работи по законодателни промени, с които да се създаде възможност за осиновителя на дете до 5-годишна възраст, при условията на пълно осиновяване, ако се намира в брак или живее в едно домакинство с осиновителката, да ползва 15-дневен отпуск от деня на предаване на детето за осиновяване. Друга възможност, която се предвижда е осиновителят на дете до 5-годишна възраст да ползва отпуск при смърт или тежко заболяване на осиновителката. Към настоящия момент от тази възможност могат да се ползват осиновителите и родителите на децата само до 2 годишна възраст.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във