С възстановка на лозарски обичай в музея на открито „Етър“ отбелязват празника Трифон Зарезан

0
665
Снимка: ЕМОГ

С възстановка на старинен балкански обичай днес в етнографския музей на открито „Етър“ ще бъде отбелязан празникът Трифон Зарезан. Традиционната обредност представя фолклорна група при читалището „Отец Паисий – 1922“ от севлиевското село Богатово, а празникът започва в 10,30 часа на занаятчийската чаршия пред Саковата къща. Това съобщиха от музея.

Ще има обредно зарязване на лоза, избиране на „цар“ на лозята и почерпка с вино, а входът за гостите на музея в празничния ден е свободен.
Според етнографски източници най-ранният пролетен празник, наричан от балканджиите Зарезан, е бил отбелязван на 14 февруари в селата с развито лозарство – Враниловци, Армени, Лоза, Поповци, Прахали, Киевци, Русевци, Здравковец, Влайчовци, Гиргини, Гарван и Янковци, информираха от музея.

Уредниците разказаха за БТА, че в миналото рано сутринта стопанката е замесвала хляб, изпичала е кокошка, напълвала е бъклица с вино и слагала храната и питието в шарена торба, с която изпращала стопанина на лозето. Мъжете отрязвали пръчки от три лози, поливали ги с вино за берекет, после се събирали, за да обходят лозята и да разберат чие лозе е най-добре гледано и чие вино е най-пивко. Най-добрият стопанин и най-умелият винар ставал „цар“ на лозята.

След избирането на „царя“ започвала буйна веселба на обща трапеза. Към края на деня лозарите натоварвали „царя“ на шейна, която теглели по пътя към селото. С песни и свирни всички тръгвали от къща на къща, а стопаните черпели първо „царя“, после и всички останали с вино и ракия.
Според обичая, колкото по-пиян бил „царят“, толкова берекетът на лозарите от селото щял да бъде по-голям.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във