Традиционно през първия уикенд на май в Пловдив се провежда фестивалът-дефиле „Вино и гурме“. Това е третото издание на най-масовото събитие за винен и гурме туризъм в страната. Откриването на събитието е от 12.00 ч. в подножието на Стария град; за имениците от 13.00 ч. на Лапидариума ще има Гергьовско хоро.
Във фестивалната програма са предвидени дегустации на водещи български винопроизводители в съчетание с висша кулинария. Тази година пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на рекорден брой комбинации на вино и гурме – над 300 вида кулинарни изкушения в съчетание с над 50 вида вина на 19 водещи винопроизводители в страната.
Проявите са локализирани на осем емблематични места в Старинен Пловдив, където се предлагат различни съчетания на вино и храна, приготвени от 12 водещи шеф-готвачи.
В дните на Дефилето на територията на Стария град ще върви и съпътстваща програма – изложба на картини и кулинарни работилници.
На галавечеря – „Вечер на пролетното вино“, ще бъдат присъдени наградите за най-подходящо съчетание на вино и храна.
Дефиле „Вино и гурме“ се организира от Съвета по туризъм – Пловдив, и община Пловдив в сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив“ и Университета по хранителни технологии – Пловдив, и др.
Източник: БТА