Няма да има победители, ако избухне война между САЩ и КНДР, предупреди китайският външен министър

0
395

Няма да има победители, ако между САЩ и Северна Корея (КНДР) избухне война заради ядрената и ракетна програма на Пхенян, предупреди снощи китайският външен министър Ван И и се обяви за диалог между страните в конфликта, предаде Асошиейтед прес.

Изявленията на Ван И, направени на обща пресконференция в Пекин с френския външен министър Жан-Марк Еро, са поредният опит на основния съюзник на КНДР да успокои напрежението. Китай е и ключов доставчик на храна и гориво за Северна Корея. Всякакви сблъсъци на Корейския полуостров вероятно ще доведат до намесата на Китай, който неведнъж е изразявал безпокойство от евентуална вълна от бежанци и присъствие на американски и южнокорейски сили по границата си, отбелязва АП.

Китай е все по-недоволен от отказа на севернокорейския лидер Ким Чен-ун да се вслуша в предупрежденията му. През февруари Пекин прекрати вноса на севернокорейски въглища, който за Пхенян бе важен източник на чужда валута. Късно снощи държавни медии съобщиха, че „Еър Чайна“ прекратява и полетите от Пекин към Пхенян поради слабите продажби на билети.

На военният парад в Пхенян днес бяха показани няколко междуконтинентални балистични ракети КН-08 и КН14, съобщава АП. Бяха показани и танкове, самоходни артилерийски установки, бойни машини на пехотата и нови модификации на реактивни системи за залпов огън, отбелязва кореспондент на ТАСС.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във