Едно яйце на ден понижава риска от инсулт

0
315

Консумацията на едно яйце на ден може да помогне за намаляването на риска от инсулт, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Изследването показва също, че няма връзка между хапването на до едно яйце дневно и коронарна болест на сърцето.

Откритието е направено от специалисти от института ЕпидСтат в САЩ, които са прегледали и анализирали редица предишни проучвания, осъществени в периода между 1982 и 2015 г. и обхванали над 275 000 души. Целта им е била да установят съществува ли зависимост между консумацията на яйца и риска от коронарна болест на сърцето и инсулт.

„Анализът потвърждава, че не съществуват достатъчно данни за наличието на подобна зависимост, и освен това разкрива благоприятен ефект от консумацията на яйца за предпазване от мозъчен удар“, пишат изследователите в „Journal of the American College of Nutrition“.

Яйцата са богати на полезни хранителни вещества и освен това са отличен източник на антиоксиданти, които противодействат на оксидативния стрес и възпалителните процеси, както и на протеини, допринасящи за понижаване на кръвното налягане, отбелязват изследователите.

Едно голямо яйце съдържа шест грама висококачествен протеин и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, както и витамини Е, D и A.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във