Обратен охлюв не може да си намери половинка

0
906

Охлюв с рядка генетична мутация не може да си намери половинка, заради грешноразположен полов орган и черупка с обратна спирала, съобщи информационна агенция Прес асосиейшън.

Градинският охлюв Джеръми е бил открит от учен от Природонаучния музей в Лондон в компост купчина. Той забелязал уникалните му черти и се свързал с доктор Енгъс Дейвисън от Университета в Нотингам, специалист по охлювите, преди да му изпрати забележителния екземпляр.

Охлювите се размножават, като се приплъзват един до друг, за да може гениталиите им да се срещнат. Това означава, че за осъществяването на този процес, на Джеръми ще му трябва половинка с подобна генетична мутация и разположение на половия орган.

„Това е много вълнуващо откритие – изучавам охлювите от повече от двайсет години и никога не съм попадал на такъв екземпляр“, казва доктор Дейвисън. „Нямаме търпение да изследваме генетиката на Джеръми, за да разберем дали това е резултат от еволюционен проблем или е наследена генетична черта. Но със сигурност случаят е рядкост. Може би дори едно на милион“, допълва специалистът.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във