Картофите и зърнените храни увеличават опасността от сърдечносъдови заболявания, а млечните продукти я намаляват

0
392

Чешки учени твърдят, че сегашните препоръки за здравословно хранене са грешни, защото рискови за сърцето са не млечните продукти и месото, а картофите и зърнените храни в големи количества, съобщи в. „Дейли мейл“.

Изследването на екип от Масариковия университет проследява начина на хранене и сърдечносъдовите заболявания в 42 европейски държави 16 години. Резултатите показват, че проблемни за сърцето са въглехидратите, а не мазнините и протеините.

Учените установиха, че в районите, където по традиция се консумират много въглехидрати, сърдечносъдовите заболявания са повече. Най-типична за високия риск от сърдечни болести е диетата от въглехидрати, картофи и зърнени храни. Според резултатите картофите увеличават и опасността от високо кръвно налягане. В държавите, където сърдечносъдовите болести са по-малко, хората наблягат на мазни храни и протеини.

Резултатите показват, че високомаслените млечни продукти като сиренето предотвратяват сърдечните болести. Цитрусовите плодове, виното, ядките, маслините и зеленчуците – традиционни компоненти на средиземноморската диета, също предпазват сърцето.

Учените, ръководени от д-р Павел Грасгрубер, призовават да бъдат издадени нови здравни препоръки на базата на тяхното изследване.
Като рискова учените определят консумацията на картофи три пъти седмично.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във