Консумацията на червено вино и грозде може да допринесе за ограничаването на възпалителни заболявания като астма, хронична обструктивна белодробна болест и инфекции на средното ухо, съобщи „Сайънс дейли“, позовавайки се на резултатите от американско изследване.
Авторите му от Джорджийския университет са установили, че ресвератролът – естествена съставка във виното, гроздето и дребните безкостилкови плодове, е в състояние да облекчи възпалението на дихателните пътища или средното ухо (среден отит), потискайски нетипичния Хемофилус инфлуенце – един от водещите респираторни патогени.
Изследователите смятат, че въз основа на тези си свойства ресвератролът може да бъде използвано за разработването на нови и по-ефикасни противовъзпалителни терапевтични агенти.
Ресвератролът принадлежи към група съединения, известни като полифеноли, които действат като антиоксиданти.
Източник: БТА