Близо 450 са жертвите на труса в Иран

0
79
Снимка: Twitter

Броят на жертвите на земетресението в Иран достигна 445 души, а ранените са 7370, предадоха световните агенции. За утре е обявен ден на национален траур в страната, предаде ТАСС.

Вчера, спасители се опитваха да открият евентуални оцелели след мощния трус, разлюлял предишната вечер провинции Керманшах в Западен Иран и няколко района в Ирак, посочва Франс прес.

Епицентърът на земетресението с магнитуд 7,3 е бил в Ирак, съвсем близо до иранската граница, на около 50 км северно от иранския град Сарпол е Захаб, който е пострадал най-тежко.

Според ирански медии жена и пеленаче са извадени живи от отломките на къща в Сарпол е Захаб. В съседния окръг Далаху са унищожени 100 процента от селата, посочват представители на местните власти. Иранското правителство изпрати 22 000 палатки, 52 000 одеала, 17 тона ориз и 100 000 консерви на населението на бедстващите райони.

Раздадени са и 200 000 бутилки с вода. Макар земетресението да се е почувствало силно в иракската столица Багдад и няколко иракски провинции, загиналите в Ирак са едва 8, а ранените – 336.

В най-силно пострадалата иранска провинция Керманшах днес е обявен тридневен траур, съобщи изданието „Мехр нюз“, цитирано от ТАСС. За момента само Иран е огласил предварителни официални данни за жертвите, които стават все повече.

Жителите на град Диарбекир излезли за кратко от домовете си по време на земетресението. В Багдад основният трус бе усетен за около 20 секунди, съобщиха журналисти от АФП. Иранските власти очакват броят на жертвите да расте, тъй като спасителите бавно стигат до някои труднодостъпни райони.

Едни от най-засегнатите райони са иранските провинции Керманшах и Илам в западната част на Иран. Не са причинени щети на стратегически обекти като петролно-газови съоръжения, летищата работят в нормален режим. В пострадалите райони са организирани полеви болници, раздават се храни, топли дрехи и гориво, предаде ТАСС.

След първия трус с магнитуд 7,2 (според Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център) е имало 12 вторични труса с магнитуд от 3,6 до 4,7. Огнището е било на 32 километра северно от град Сарпол е Захаб и на 100 километра югоизточно от иракския град Сулеймания. Дълбочината е била 10 километра.

Спасителни екипи бяха изпратени и в град Каср-е-Ширин в иранската провинция Керманшах, който според местни медии е понесъл значителни щети, но работата им е затруднена заради спирания на тока.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във