Замезването със сирена подсилва аромата на виното и убива тръпчивия вкус в устата, установиха френски учени, цитирани от в.“Дейли мейл“.
Консумирането на сирена обуславя и предпочитанията ни във виненото меню. Замезването с парче синьо сирене силно влияе върху възприятието на букета на виното. Оказва се, че сирената са идеалното съчетание с виното. Поради тази причина се организират безброй партита по света, на които се сервира именно тази комбинация.
Екипът на Мара Галмарини от Центъра за вкусови възприятия в Дижон изследвал съчетаването на четири вида френски сирена с белите и червените сортове вина. Мезетата повишават желанието за консумиране на всякакъв вид вино. Освен това те намалявали времетраенето на адстрингенцията – научен термин, свързан със сухотата в устата.
Мара Галмарини изтъква, че когато се поднесе блюдо с различни сирена, то неизбежно подсилва аромата на виното, независимо кой сорт сирене ще бъде избран.
Източник: БТА