Златни правила за добро здраве на мозъка

0
328
Тревожите се, че паметта Ви отслабва? Трудно Ви е да съсредоточите вниманието си върху всекидневните задачи? Ако отговорът на тези въпроси е „Да“, международни експерти, цитирани от в. „Дейли експрес“, препоръчват спазването на следните „златни правила“ за добро здраве на мозъка:

– Консумирайте полезни мазнини
Около 60 процента от мозъчното вещество се състои от мазнини, основно омега-3 мастни киселини. Смята се, че въпросните мастни киселини подобряват концентрацията, запаметяването и настроението. Отличен източник на омега-3 мастни киселини са мазните риби като скумрия, сьомга и сардини, лененото семе, чията, орехите. Други здравословни мазнини като мононенаситените мастни киселини могат да се набавят от зехтина и авокадото.

– Хапвайте яйца на закуска
Закуската с яйца е отлично средство за сутрешен мозъчен заряд. Протеините в яйчния жълтък повишават нивата на аминокиселините в кръвта и са важни за производството на невротрансмитерите допамин и серотонин, които играят ключова роля за доброто настроение. Яйцата освен това съдържат полезния за добра памет холин (витамин В4).

– Подправяйте ястията с куркума
Редица изследвания са установили ползата от подправката куркума за доброто мозъчно здраве. Активното й вещество куркумин подобрява паметта, забавя свързаното с възрастта намаляване на познавателните способности и противодейства на депресията.

– Стимулирайте мозъка
Колкото повече „предизвиквате“ мозъка, толкова повече невронни пътеки създава органът. Не се колебайте да изпробвате нов спорт, да прочетете стимулираща мисленето книга или да усвоите нов език.

– Не се лишавайте от сън
Тялото използва съня, за да ремонтира и обновява мозъчните клетки. Изследвания са установили, че сънят допринася за растежа на нови неврони в части от мозъка, отговорни за дългосрочната памет. Качествената почивка подобрява също способността за фокусиране и запаметяване на нова информация.

– Включвайте в менюто ферментирали храни
Човешките черва се обитават от миниатюрни полезни бактерии, оказващи благоприятно влияние върху мозъка. Въпросните микроорганизми отделят невротрансмитери и аминокиселини, които контролират възпалителните процеси и производството на хормони и оказват въздействие върху мозъчните функции. Консумацията на ферментирали продукти като кисело мляко, кефир и кисело зеле стимулира полезните чревни бактерии.

– Наблягайте на зелените храни
Зелените продукти като спанак, броколи и кейл са отлична храна за мозъка. Те освен това са източник на магнезий, който помага на тялото и ума да противодействат на стреса. Включвайте поне две порции зелени храни във всекидневното си меню.

– Движете се
Само 30 минути движение на ден са достатъчни за добро мозъчно здраве. Аеробните упражнения като ходене пеша, бягане и плуване допринасят за развитието на нови мозъчни клетки и противодействат на отслабването на паметта. Движението подобрява и комуникацията между мозъчните клетки, като по този начин подпомага запаметяването и мисленето.

БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във