В гроздето се съдържа антиоксидант, който помага за изчистване на вещества, които са токсични за организма на човека. Това заяви проф. Иван Пачев – директор на Института по лозарство и винарство в Плевен.
По думите му семките на гроздето също съдържат вещества, които се считат за антиоксидант. В последно време хранителни добавки се правят на базата на семената, на кожичките на гроздето.
Проф. Пачев уточни, че така гроздето помага на един организъм да бъде чист – почиства черния дроб, кръвта.
„Когато организмът е чист, тогава и физиологическите процеси в човека са активни. Той се чувства по по-добър начин – чувства въздуха по-свеж, усеща слънцето по-друг начин“, коментира професорът.
Древните траки са казвали, че гроздето и напитката от него са основата на живота на хората, допълни проф. Пачев.
Според него, когато се пие вино в умерени количества, то е полезно. Знае се, че има страни, като Франция, с традиция на обяд и на вечеря да се пие по чаша червено или бяло вино, допълни директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен.
През изминалата седмица институтът отбеляза своята 115-годишнина с юбилейна научна конференция.
Източник:БТА