В комплекса „Етър“ край Габрово по повод Петровден приготвят обредното ястие „Бял мъж“

0
516
Снимка: Facebook

Днес, по повод отбелязването на християнския празник Петровден, край огнището в Самарджийската къща в етнографския музей на открито „Етър“, ще приготвят обредното ястие „Бял мъж“.

Габровци и гостите на комплекса могат да опитат вкусното постно жетварско ястие между 11,30 и 16,00 часа, да научат историята за появата му и рецептата за приготвянето му. Това съобщиха от музея.

Уредниците обясниха, че основен продукт за приготвянето на „Бял мъж“ е прясно, неизцедено и неизбито сирене, което се натрошава, посолява се и се вари на слаб огън. Бърка се с дървена лъжица, докато се разтопи, после се слага брашно. След като се сгъсти, се добавя парче масло.

По традиция, след двуседмичните Петрови пости, на празника се яде и младо петровско пиле. На Петровден може да се работи, тъй като празникът е в най-усилното жетварско време

Петровден е известен и като овчарски празник. На този ден стопаните на овцете отиват „на мандра“ и гощават с „Бял мъж“ хората за здраве и приплод на стадата.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във