„Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер

0
603

Европейската комисия одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.

Това съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието, храните и горите. Вписването в регистъра е станало по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се е състояло в Брюксел, Белгия.

„Пастърма говежда“ има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин. При подаване на заявлението за регистрация на наименованието България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие „пастърма“.

Поради това защитата ще обхваща само наименованието „Пастърма говежда“ в неговата цялост. Понятието „пастърма“ ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.

Страната ни оценява високо положените усилия от ЕК при разглеждането на досието на продукта, посочват от МЗХГ.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във