Отлежалото сирене предпазва от рак на черния дроб

0
551

Много хора избягват сирената, защото се страхуват от съдържаните в тях мазнини. Американски учени обаче установиха, че отлежалите сирена, като чедър, бри, пармезан, са полезни за черния дроб, съобщи в. „Дейли мейл“.

Отлежалите сирена съдържат съединението спермидин, което пречи на увредените чернодробни клетки да се възпроизвеждат. Така се предотвратява фиброзата – разрастване на съединителната тъкан, която е в основата на повечето заболявания на органа, както и на хепатоклетъчна карцинома – най-разпространената форма на рак на черния дроб.

Учените от тексаския университет „A&М“ са работили с мишки. Резултатите им показват, че спермидинът не само предпазва черния дроб, но и увеличава продължителността на живота им с 25 процента. При хората това би означавало да живеят вместо 80, 100 години.

Спермидинът се съдържа също в гъбите, зеления грах, царевицата, соята.
Изследването доказва, че малки и достъпни за всички промени в начина на хранене могат да помогнат за по-дълъг живот, убедени са авторите.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във