Учени от университета на Охайо установиха, че противовъзпалителните диети намаляват риска за жените от загуба на костна маса и от фрактури, съобщи ЮПИ.
В рамките на изследването нивата на противовъзпалителните елементи в диетите са сравнени с костната минерална плътност. Констатирано е, че жените на противовъзпалителни диети, са загубили по-малко костна маса по време на 6-годишното следене на състоянието им в сравнение с участничките, които не са следвали подобен хранителен режим.
Затова учените са убедени, че противовъзпалителните диети, включващи консумация на зеленчуци, плодове, риба и пълнозърнести храни, намаляват риска от фрактура на тазобедрената става у белите жени в постменопауза под 63-годишна възраст.
„Получените резултати навеждат на мисълта, че докато жените натрупват години, здравословните диети влияят върху костите им – заяви ръководителката на изследването, експертката по хранене Тоня Орчард от университета. – Това е още една причина да се подкрепят препоръките за здравословно хранене.“ Резултатите се добавят към нарастващия брой свидетелства, че увеличаването на възпаленията може да доведе до по-голям риск от остеопороза.
„Като хвърлим поглед върху цялата диета, вместо върху отделни хранителни продукти в нея, тези данни предоставят нужната база, за да се проучи как компонентите в диетата взаимодействат помежду си, за да осигурят ползи и по-добра информация за здравето и начина на живот на жените“, допълни Ребека Джаксън от екипа.
Изследването е базирано върху данни за диетите на 160 191 жени на възраст между 50 и 79 години, като възпаленията са преценени въз основа на 32 хранителни съставки. Данни за костната минерална плътност са събрани от 10 290 от жените в по-голямата група участнички, докато данни за фрактурите са взети за всички жени.
Учените откриха връзка между храненето, което няма противовъзпалителен ефект, и наполовина по-големия риск от фрактури за белите жени под 63-годишна възраст в сравнение с участничките, които са с по-ниско ниво на възпаленията.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Bone and Mineral Research.
Източник: БТА