ГОЛЯМАТА СЦЕНА НА ТОПЛОЦЕНТРАЛА ОТВАРЯ ВРАТИ СЪС САША ВАЛЦ И ГОСТИ

0
104

Култовият спектакъл “Алея на космонавтите” на немската компания Саша Валц и гости ще бъде изигран за първи път в България в два последователни дни на голямата сцена на най-новия център за съвременни изкуства у нас – Топлоцентрала, чието откриване предстои в София през пролетта на 2022 г.

Със спектакъла “Алея на космонавтите” на Саша Валц и гости, една от най-ярките звезди на съвременната танцова сцена, ще отвори врати голямата сцена на Топлоцентрала – новият регионален център за съвременни изкуства в Южен парк 2, София. Танцовата компания Саша Валц и гости пристига в България по покана на Гьоте-Институт България и Топлоцентрала като част от фестивала за свободен театър ACT.

Спектакълът “Алея на космонавтите”, който е на световната сцена повече от 25 години, ще се играе за първи път в България на 24 и 25 ноември от 19:30 ч. в Топлоцентрала. На 25 ноември отново в Топлоцентрала ще се проведе и уъркшоп на Орландо Родригез от трупата на Саша Валц и гости “Въведение в работен процес за предстояща ко-продукция на танцово представление “In C””.

“Алея на космонавтите” е създаден от Саша Валц през 1996 г. и е едно от знаковите представения в съвременния танц. Играно в цял свят близо три десетилетия, то разказва за една ера на съвместния живот без възможност за бягство. В панелка в източен Берлин чувства и движения на три поколения се натрупват опасно около дивана в техния хол. Неудобно-комичното изследване на това тревожно пространство, претъпкано и сриващо се само в себе си, се разиграва на границите на танцуемото.

За “Алея на космонавтите” през 2000 г. хореографът, танцьор и режисьор Саша Валц е удостоена с наградата Grimme за забележителни индивидуални постижения в сферата на изкуството. Това е и най-престижната немска телевизионна награда.

Саша Валц е носител на още много награди и отличия, сред които френският културен орден “Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres“ и немският федерален кръст за заслуги заради огромния принос в изкуството. От 2013 насам тя е член на Академията за изкуства в Берлин.

Артистичната кариера на Саша Валц започва в началото на 1990-те с импровизационния формат “Диалози” в Берлин, където тя практикува и развива нови подходи в хореографски инфраструктури. От 2000 до 2004 г. Сава Валц е една от режисьорите на театъра Шаубюне. През тези първи години в Берлин тя създава хореографии с голямо международно влияние като трилогиите “Travelogue“ и “Körper”, както и имерсивната танцова инсталация “insideout”. От 2019 г. Саша Валц е асоцииран артистичен директор на Държавния балет в Берлин.

Билети за “Алея на космонавтите” могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim.

 

Регистрация в уъркшопа с Орландо Родригез тук.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във