Над 200 специалисти от България и чужбина се обединиха в борбата с диабета

0
341

Над 200 специалисти от различни области на медицината участваха в XII-тия Национален конгрес на Българска диабетна асоциация с международно участие, организиран с подкрепата на ВМА и провел се в периода 01-03 юни 2018 година, информираха от Военномедицинска академия.

Лекции с последните новости в лечението на захарния диабет изнесоха не само известни български учени – ендокринолози, кардиолози, невролози, съдови хирурзи, но и специалисти от Италия, Южна Корея, Сърбия.

Много се радвам, че за поредна година сме заедно, обединени в борбата със захарния диабет, заяви във встъпителното си слово професор Ивона Даскалова, д.м.н.-
председател на Българска диабетна асоциация и ръководител на Клиника по ендокринология и болести на обмяната на ВМА.

Престижният форум бе открит от кмета на гр. Девин Красимир Даскалов.

С всяка изминала година авторитетът на настоящия форум в международните научни среди нараства все повече. Доказателство за това е и присъствието днес на едни от най-изявените специалисти в областта на ендокринологията.

Диабетът се превърна в пандемия на съвременното общество, което налага прилагането на интердисциплинарен и социален подход. Всички ние като специалисти носим отговорността да развиваме най-новите съвременни методи в съответното направление. За мен е особена гордост, че България – в лицето на Военномедицинска академия и Българска диабетна асоциация, са сред водещите участници в борбата със захарния диабет и последствията от него.

Именно непрестанният стремеж за развитие и надграждане на вече установените постижения са гарант за развитието и прилагането и у нас на най-добрите международни практики в лечението и профилактиката на заболяването, се посочва в поздравителния адрес от началника на ВМА бригаден геенрал професор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Израз на международното признание на БДА и специалистите от ВМА в борбата с диабета беше и присъствието на форума на проф. Паоло Позили и проф. Рафаела Бузети от Италия; проф. Су Бонг Чой – директор на Диабетния център в университета Копкик (Сеул, Южна Корея ); д-р Бранислав Милованович от Сърбия и други. Редица лекари от ВМА и други лечебни заведения също изнесоха лекции профилактиката и борбата със захарния диабет.

По време на форума бяха засегнати теми, проследяващи пътя на пациентите  от симптомите, през лечението и усложненията, до които може да доведе захарният диабет. Отделено бе внимание и на лечението на заболяването в старческа възраст, предвид застаряването на нацията. Изнесени бяха презентации за метаболитния синдром; връзката между намалените инсулинови нужди и акушерски усложнения при бременни с диабет; въглехидратните нарушения при заболявания на панкреаса; честотата на хипогликимиите при различни терапевтични схеми; медикаментите, водещи до покачване на кръвните захари ит отключване на захарен диабет.

В заключение всички участници и гости дадоха много висока оценка за проведения научен конгрес.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във