Хората, които по-бавно консумират храна, са предразположени да отслабнат, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
То обхванало близо 60 000 души. Резултатите показали, че съществува връзка между скоростта, с която участниците се хранели, и телесното им тегло.
„Промените в скоростта, с която поглъщаме храна, може да доведе до промени, свързани със затлъстяването, индекса на телесна маса и обиколката на талията – заявиха учени от университета Кюшу в Япония. – Намеси, които целят да се намали скоростта, с която се храним, може да са ефикасни в борбата със затлъстяването.“
Били проучени медицинските досиета на 59 717 души, засегнати от диабет тип 2, за периода 2008 – 2013 г. У 7 на сто от участниците, които заявили, че се хранят бавно, обиколката на талията била по-малка от средните показатели.
Едва 21,5 на сто били с наднормено тегло. У 56 на сто от участниците, които уверили, че се хранят с нормална скорост, и у 37 на сто от онези, които се хранели бързо, наднорменото тегло било по-често срещано. Те имали и по-висок индекс на телесна маса.
„Онези, които забавиха скоростта на храненето си, бяха предразположени да свалят килограми“, отбелязаха учените.
„Получените резултати са интересни и потвърждават, че бавното хранене е свързано с по-малко увеличаване на телесното тегло в сравнение с бързата консумация на храна“, коментира Саймън Корк от Импириъл колидж в Лондон.
Резултатите от изследването са публикувани в „Бритиш медикъл джърнъл“.
БТА