Скромната целина изобилства от полезни вещества, които могат да допринесат за облекчаване симптомите на артрит, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на британски диетолози.
Сред характерните симптоми на заболяването са ставните болки и възпаления.
Специалистите напомнят, че някои храни, богати на полезни вещества, минерали и антиоксиданти, могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Сред тях е и целината.
Растението, чиито части – стъбла, корен и листа, намират широко приложение в кулинарията, допринася за облекчаване на ставните отоци, потиска възпалението и намалява усещането за болка.
Целината е богата на антиоксиданти и полизахариди, които оказват противовъзпалителен ефект.
„Проучвания са идентифицирали редица различни типове антиоксиданти, които правят целината особено полезна не само срещу артрит, но и срещу други състояния – бъбречни и чернодробни инфекции, кожни проблеми, синдром на раздразненото дебело черво, високо кръвно налягане. Благоприятният ефект от растението в частност се обуславя от съдържащите се в него кефеена киселина, ферулинова киселина и кверцетин“, обяснява диетологът д-р Джош Акс.
БТА