Американският експерт Колин Лили от винарския регион Напа вали ни съветва да изпием бутилката вино най-много от 4 до 6 часа след отварянето й, пише в. „Дейли мейл“, цитирани от БТА.
Ако сме пили от нея и не сме я довършили, съдържанието в нея променя вкуса си още в първите 12 часа. Въздухът си взаимодейства с фенолите от виното и по този начин драстично променя първоначалния му вкус.
Поради тази причина отворената бутилка е редно да бъде изпита в рамките на вечерта, за да се насладим изцяло на вкуса на напитката.
Виното със сигурност няма да ни се понрави, след като го изпием престояло след два или три дни. Колин Лили предупреждава да използваме вино от прясно отворена бутилка, ако искаме да подправим с него някое готвещо се ястие.
И в никакъв случай да не прибягваме до „стари запаси“ от половинки, залежали в хладилника или по шкафове.