Учени от Оксфордския университет установиха, че виното в бутилка с тапа има по-добър вкус, отколкото в бутилка с капачка, заради звука от отварянето, съобщи в. „Дейли мейл“.
Качеството на виното няма значение. Звукът е достатъчен да подведе вкусовите луковици.
В изследването са участвали 140 доброволци, които са опитвали идентични вина и са ги оценявали, след като са чували звук на вадене на тапа или на отвинтване на метална капачка. След това сами са отваряли бутилките и отново са оценявали виното.
Виното от бутилки с тапи е получило с 15 процента по-високи оценки за качество. То се е сторило и на една пета повече доброволците като по-добро за празнични случаи.
Текстът върху етикета също има значение за удоволствието, което осигурява виното. Сложните и емоционални описания действат като плацебо и подлъгват мозъка да усеща несъществуващо по-високо качество.
Участниците в изследването са оценили едно и също вино по-високо, ако на етикета е имало информация за историята на виното и похвали за неговото качество. При липса на описание напитката получавала по-лоши отзиви.
Източник: БТА