Кафето допринася за понижен риск от диабет тип 2

0
308
кофеинът

Кафето може да допринесе за понижен риск от развитие на диабет тип 2, но само ако е нефилтрирано, пише в. „Сънди експрес“, позовавайки се на резултатите от датско изследване, предаде БТА.

При предишни проучвания е установено, че консумацията на три до четири чашки кафе дневно понижава с 25 процента риска от диабет тип 2, в сравнение с пиенето само на една. Специалистите са смятали, че благоприятният ефект се дължи на кофеина.

Авторите на настоящото проучване от университета на Орхус обаче опровергават това схващане, тъй като са установили, че безкофеиновото кафе има същия ефект. Датските специалисти са установили в изследване с мишки, че недостатъчно добре изученото съединение кафестол е „виновник“ за благоприятното въздействие със способността си да стимулира клетъчните функции и инсулиновата чувствителност.
Откритието може да доведе до разработването на нови медикаменти за лечение или предпазване от диабет.

Специалистите напомнят, че целулозните филтри за прецеждане улавят кафестола, поради което е препоръчително кафето да се пие нефилтрирано, за да се запази полезната съставка.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във