Австралийски учени обявиха, че са постигнали голям напредък в лечението на алергия към фъстъци, която може да бъде смъртоносна, като са използвали пробиотици, съобщи АФП.
В клиничните изпитания, извършени от специалисти на научния институт „Мърдок“ в Мелбърн през 2013 г. , са участвали деца с алергия към фъстъци, които са получавали пробиотици заедно с малки дози протеини от фъстъци 18 месеца.
След края на този период 80 процента от децата понасяли фъстъците. Четири години по-късно 70 процента нямат нежелана реакция при яденето им.
„Това доказва, че лечението ни е ефикасно в дългосрочен план, четири години след края му – каза ръководителят на изследването Мими Танг. – Това означава също, че постигането на толерантност може да е цел в лечението на хранителните алергии“.
Алергията към фъстъците е сред най-разпространените, заедно с тези към морските дарове, кравето мляко и яйцата. Тя е една от най-честите причини за анафилаксия – остра реакция на непоносимост, която може да бъде фатална.
Източник: БТА