Ново изследване с мишки показва, че консумацията на сушени сини сливи води до поява на уникална комбинация от активни биологични съставки в дебелото черво, съобщава сп. „Сианс е авнир“, цитирано от БТА.
За да разберат как ежедневната консумация на сушени сини сливи влияе върху дебелото черво, учени от Тексаския университет A&M сравнили съдържанието в червата на две групи мишки. Хранителният режим на едната група включвал сушени сини сливи, а този на другата – не. Количеството им съотвествало на 5 сушени сини сливи дневно при хората. Била установена голяма разнородност на биохимичните метаболити в зависимост от местонахождението им в дебелото черво и най-вече от това дали хранителният режим включва сушени сини сливи.
Различията били свързани с 35 биохимични метаболита, някои от които, като полиолите (манитоли, сорбитоли) били донесени от сушените сини сливи, докато други били секретирани от чревни бактерии.
Получените резултати навеждат на мисълта, че сушените сини сливи променят чревната среда благодарение на ендогенните си съставки и на секретираните от микробиота метаболити, като имат въздействието на пребиотици. „Някои от идентифицираните метаболити са свързани с канцерогенеза на дебелото черво, а това обяснява защо консумацията на сушени сини сливи намалява риска от колоректален рак“, поясни д-р Нанси Търнър от екипа.
Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американското дружество за биохимия и молекулярна биология.