Отглеждането на кафе в Етиопия е застрашено от климатичното затопляне

0
462
Снимка: Twitter

Климатичното затопляне може да превърне близо 60 на сто от площите за отглеждане на кафе в Етиопия в неподходящи за кафеени плантации земи до края на 21-ви век, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

За сметка на това площите за отглеждане на културата могат да се увеличат четирикратно чрез „преместването“ им в други райони, поясниха авторите на изследването.

Кафето осигурява на Етиопия една четвърт от приходите ѝ от износ. Страната е 5-ият най-голям производител на кафе в света и най-големият износител на кафе в Африка.
Около 80 на сто от кафето в Етиопия произхожда от гористи местности, които предоставят нужната за растежа на културата сянка. Отглежда се на надморска височина 1200-2200 метра, като идеалната температура е между 18 и 22 градуса Целзий.

През последните 5 десетилетия средните температури в Етиопия са се повишили с около 1,5 градуса Целзий.

Според експерти от Кралската ботаническа градина в Лондон и Колежа по природни науки в Адис Абеба, ако не се вземат мерки, 39-59 на сто от сегашните площи за отглеждане на кафе ще се превърнат в неподходящи за кафеени плантации земи до края на този век. Кафеените плантации в района Харари в източната част на страната вероятно ще изчезнат.

„Ако не се вземат мерки, последствията за производството на кафе в страната може да са ужасни в дългосрочен план – увери Джъстин Моут от Кралската ботаническа градина в Лондон. – Навременни и прецизни решения, взети въз основа на резултати от научни изследвания, са нужни сега и през следващите няколко десетилетия, за да се гарантира устойчиво развитие на сектора.“

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Plants.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във