Червеният кромид лук е пълен с антиоксиданти, които помагат да бъдат унищожени туморите, съобщи в. „Дейли мейл“, позовавайки се на канадски учени.
Кромидът активира пътеки, които предизвикват смъртта на раковите клетки. Той създава неблагоприятна среда за тях, те престават да комуникират, а това пречи на растежа на туморите. Такова действие има и червеният, и обикновеният лук.
Логично е обаче червеният кромид, който е най-тъмен, да е с най-много противоракови съставки, каза авторът на изследването Абдулмонем Мураян от университета на Гелф.
Едни от противораковите съставки на червения кромид са антоцианините. Именно те отговарят и за тъмния му цвят. Флавоноидът керцетин намалява размера на туморите.
В някои части на света, където консумацията на кромид е висока, случаите на рак са по-ниски.
Предишно изследване доказа, че червеният лук предотвратява сърдечносъдови заболявания. Учени от университета на Хонконг доказаха, че той премахва лошия холестерол от тялото, като в същото време задържа добрия холестерол, който е с предпазен ефект.
За новото изследване канадските учени са поставили ракови клетки в пряк контакт с керцетин, извлечен от пет различни сорта кромид.
Източник: БТА