Картофеното пюре обикновено се сервира с грейви. Британски учен обаче твърди, че по-подходяща добавка към него е кафето, съобщи в. „Индипендънт“. Важно е обаче да бъде проявено майсторство.
Физикът Себастиан Анърт от университета на Кембридж изследва необичайни съчетания на храни. Той установи, че в западната кухня продуктите, които се комбиринат, обикновено имат еднакви ароматни молекули. Те се допълват и задълбочават.
Това обяснява защо известни съчетания на храни са толкова добри и също така дава възможност за нови и необичайни комбинации.
„Първо направих пюре с кафе с мляко . . . беше ужасно. – разказа д-р Анърт. – Почувствах се реабилитиран след години, когато в елитен парижки ресторант ми сервираха десерт с кафе и картофи. Беше прекрасно. Важно е как е направено“.
Д-р Анърт предлага и други комбинации – свинско с ванилов сос, миди и ягоди.
Тази теория не може да бъде приложена към кухнята на Източна Азия, която съчетава противоположни вкусове, например сладко и кисело.
Източник: БТА