Американски специалисти откриха генни мутации, които ще способстват за връщането на добрите вкусови качества на доматите, използвани хранителната промишленост, предаде Франс прес.
Според автора на изследването Хари Клий от университета във Флорида скоро в супермаркетите ще се появят домати с много по-добър вкус, конкуриращ този на градинските.
Екипът на Клий най-напред установил кои са химичните съставки, които правят доматите вкусни. Специалистите внимателно разгледали генома на домата, който изцяло беше дешифриран през 2012 година. Учените открили мутации в пет гена, които контролират синтеза на всички важни химически субстанции, даващи вкус на доматите.
След това заменили генома на промишлените домати с лоши генетични вариации с този на по-вкусните сортове. И тъй като селектирането на нов вид изисква време, учените си дават 3-4 години, за да могат масово да произвеждат подобрените сортове. Според световните статистики САЩ са вторият производител на домати в глобален мащаб след Китай.
Източник: БТА