Замяната дори само на един процент наситени мазнини със здравословни алтернативи е свързана с понижен риск от сърдечносъдови заболявания, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от американско проучване.
За целите му специалисти от Харвардския университет са анализирали данни от две мащабни изследвания, направени в САЩ и обхванали над 115 000 мъже и жени.
Хранителни продукти като стекове, шоколад, твърди сирена, пълномаслено мляко и масло изобилстват от вредните за сърцето наситени мазнини. Авторите на настоящото проучване са установили, че повишеният с пет процента прием на наситени мастни киселини, съдържащи се във въпросните храни, е свързан с 25-процентно увеличение на риска от коронарна болест на сърцето през следващите между 24 и 28 години.
Замяната дори само на един процент наситени мазнини с по-здравословни източници на енергия обаче е достатъчна, за да намалее рискът с между шест и осем процента.
Експертите препоръчват за добро здраве на сърцето наситените мазнини да се заменят с полиненаситени мазнини, мононенаситени мазнини, въглехидрати от пълнозърнести продукти или растителни протеини.
Източник: БТА