Десислава Танева: Хранително-вкусовата индустрия е една от най-конкурентните в страната

0
358

Хранително-вкусовата индустрия е една от най-конкурентните индустрии в страната и у нас има предприятия на много по-високо ниво от редица такива в Европа.

Това каза днес министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева при откриването на Деня на хранително-вкусовата промишленост в столичен хотел. Страната ни произвежда едни от най-добрите храни в Европа и в света, посочи още тя. Това, което ни липсва, е добрата презентация и в тази посока трябва още много да работим.

„Имаме изключително добри технолози, фабрики, производства, продукти, които като че ли не можем да продадем по най-добрия начин, както и не можем да образоваме по най-добрия начин потребителя“, коментира министърът в оставка.

Танева отново припомни, че през последните две години страната ни има ръст във всички производства както на земеделски суровини, така и на храни. На тази основа трябва да се отърсим от манталитета си на отрицание към българското и да умеем да показваме положителното, за да стимулираме родното производство, коментира тя.

България задоволява собственото си производство с над 90 на сто български суровини. Най-висок е този дял при агнешкото месо – 92 на сто, телешкото е 68 на сто, а най-ниски са данните при свинското и пилешкото, заради вносно-износната политика, припомни още Десислава Танева.

При производството на плодове и зеленчуци, обявени за приоритет на това ръководство на МЗХ, много добър резултат са дали ефектът на обвързаната подкрепа, както и въведените политики за осветляване на сектора, посочи в отговор на въпрос Танева.

Светла Чамова – председател на Съюза на хранително-вкусовата промишленост, посочи, че това е най-устойчивият сектор. Потребителят има право да изисква най-доброто, за което трябва да бъде информиран, и да чете етикетите на храните, които са тяхната „лична карта“, подчерта Чамова.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във