Броят на хората, страдащи от високо кръвно налягане, почти се е удвоил за 40 години и е 1,1 милиарда души по света, като тежестта на бремето се е прехвърлила от богатите към бедните страни, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. „Лансет“.
Най-мащабното по рода си проучване анализира стойностите на кръвното налягане за всяка нация в периода между 1975 и 2015 г. Учените отчитат рязък спад на показателите в богатите страни, което вероятно се дължи на по-здравословните хранене и начин на живот, и увеличение в бедните страни. Най-съществено покачване на стойностите е отчетено в Африка и Южна Азия. Изследователите смятат, че възможната причина е недохранването в детска възраст.
Високото кръвно налягане натоварва сериозно кръвоносните съдове и важни органи като сърце, мозък и бъбреци, и е основна причина за сърдечносъдови заболявания, които водят до инфаркт и инсулт, като броят на жертвите по света е 7,5 милиона души годишно.
За целите на изследването под ръководството на учени от СЗО, работещи в сътрудничество с международни специалисти, са анализирани стойностите на кръвно налягане на близо 20 милиона души.
През 2015 г. най-нисък процент на хора с високо кръвно налягане в Европа е отчетен във Великобритания. В глобален мащаб най-слабо засегнати от проблема са Южна Корея, САЩ и Канада.
Анализът показва, че през 2015 г. над 50 процента от хората по света с високо кръвно налягане са живели в Азия. Около 226 милиона души в Китай страдат от високо кръвно налягане. Броят им в Индия е 200 милиона.
„Високото кръвно налягане вече не свързано с охолството, както е било през 1975 г. Сега то е сериозен здравословен проблем, свързан с бедността“, пишат в сп. „Лансет“ изследователи от лондонския Импириъл колидж.
Фактът, че високото кръвно налягане вече е по-сериозен проблем за бедните страни, се обяснява отчасти с по-доброто здраве, повишената консумация на плодове и зеленчуци, по-ранната диагностика и лечение в богатите държави. Специалистите напомнят, че сред рисковите фактори за високо кръвно налягане са повишената консумация на сол, недостатъчната консумация на плодове и зеленчуци и заседналият начин на живот.
Източник: БТА