Всекидневната консумация на пробиотично кисело мляко е свързана с подобрение на някои от симптомите при пациенти с Алцхаймер, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от иранско проучване.
Изследването е първото по рода си, което показва, че продукти, съдържащи пробиотични бактерии като Lactobacillus и Bifidobacterium, оказват благоприятно въздействие върху мозъчните функции.
За целите на изследването 52 мъже и жени на възраст между 60 и 95 години, страдащи от Алцхаймер, били разделени на две групи.
Част от участниците в продължение на 12 седмици приемали 200 мл мляко, обогатено с четири пробиотични бактерии – Lactobacillus acidophilus, L casei, L fermentum и Bifidobacterium bifidum.
Останалите консумирали млечен продукт без добавени пробиотици.
В началото и края на периода участниците били подложени на стандартен тест за проверка на когнитивните функции.
В края на периода изследователите отчели подобрение на запаметяването, концентрацията, мисленето, вземането на решения и разбирането при пациентите, които консумирали пробиотично мляко.
Източник: БТА