Рискът от сърдечносъдови заболявания зависи и от температурата на готвене

0
263

Готвенето на висока температура може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания, съобщи EurekAlert, цитирани от БТА.

При загряване на храната над 150 градуса Целзий се променя химичната структура на продуктите и се появяват токсични съединения, наречени новообразувани замърсители. Сред тях са и трансмастните киселини, които са доказано вредни, както и крайните продукти на напредналото гликиране. Най-много са те при пърженето и печенето.

При готвенето на по-ниска температура, например на пара, тези токсини са по-малко.
Международен екип учени, ръководен от университета на Единбърг, прегледа резултатите от предишни изследвания, проверявали ефекта от новообразуваните замърсители върху човешка и животинска тъкан с оглед за бъдат установени рисковете за сърдечносъдовата система.

Резултатите показват, че пърженето и печенето, начини на готвене доста разпространени в Южна Азия, създават високи нива на трансмастни киселини, особено ако олиото се използва отново. В Китай, където сърдечносъдовите заболявания са по-малко, храната не само се пържи, но се задушава, вари и готви на пара. Така не се образуват толкова много токсични продукти.

Учените са търсели отговор на въпроса защо хората от някои етноси остават по-застрашени от сърдечносъдови заболявания, дори и да се преселят в други части на света. Според предишни изследвания това може да се дължи на по-голям риск от диабет, но много специалисти смятат този довод за неубедителен. Според сегашното изследване сърдечносъдовите заболявания се дължат по-скоро на традициите в готвенето.

Източник:БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във