Използване на семената чиа
- Чиа семената могат да се накисват в чаша с вода и да се консумират на следващата сутрин със закуската.
- Накиснатите Чиа семена могат да се добавят към торти или бисквитки, за да се премахне използването на масло.
- Могат да се добавят към различни напитки, сокове, протеинови шейкове и млечни шейкове.
- Чиа семената също могат да бъдат поръсени върху различни храни както на закуска, така и на обяд и вечеря.
- Те могат да бъдат добавени към яйца, за да се направи здравословен омлет или към салати.
- Чиа семена могат да бъдат смлени да се добавят към прясно или кисело мляко.
Рецепта с чиа семена

Вегански пудинг с чиа и ягоди
- 1 с.л. мед
- 1 ч.ч. кокосово мляко
- 5 с.л. чиа
- 400 грама пресни ягоди
Смесете меда с кокосовото мляко в купа и разбъркайте добре, докато се разтопи. Добавете семената чиа и разбъркайте отново. Оставете около 10 минути, за да омекнат добре.
През това време нарежете измитите ягоди на малки парчета (като заделите 2-3 за украса), пасирайте ги с блендер до гладка течност. Разпределете ги в десертни чаши или купички.
Върху сместа сипете млякото с чиа. Оставете ги в хладилника за 7-8 часа. Декорирайте с тънко нарязаните ягоди за декорация. Може да се добави и листа от мента. Поднася се студено.