През ноември в “Топлоцентрала” ще можем да видим спектакълът “Електра тук и сега”

0
228
Oliver Frljić: Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! SMG, 16.4.2013, Exodos18
На 9 и 10 ноември в “Топлоцентрала” ще видим и една дълго подготвяна българска театрална премиера – спектакълът на Василена Радева “Електра тук и сега” по античния трагичен сюжет в интерпретацията му на Маргьорит Юрсенар, една от най-значимите фигури във френскоезичната литература на XX век и първата жена, приета във Френската академия.

Най-известната пиеса на Юрсенар “Електра или свалянето на маските” е писана на прага на Втората световна война и според Василена Радева не само смисълът на текста, но и моментът на неговото създаване кореспондират с днешната реалност, макар че под множеството маски на Електра остава “ужасното и великолепно упорство на човешките същества да не губят себе си, каквото и да се случва”.

Василена Радева създава спектакъла “Електра тук и сега” заедно със своята театрална
компания “Паник бутон театър” в продължителен процес, който предшества репетиционния и включва две творчески ателиета и един теоретичен семинар. Водещ на първото ателие, проведено през 2021 г. беше немско-белгийският режисьор Рафаел Кон. Втората част от проекта бе семинарът и дискусията с участието на доц. Камелия Спасова, д-р Слава Янакиева и доц. Петър Горанов, посветен на образа на Електра, на съвременната рефлексия върху античната драма и на разнообразна рецепция върху творчеството на Юрсенар.

Заключителният етап беше актьорският уъркшоп на Василена Радева, който премина в репетиционния процес на “Електра тук и сега”. Спектакълът се появява тази есен като част от репертоара на своя копродуцент – Регионалният център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”, и се реализира с подкрепата на Столична община и Министерство на култура.

Освен с “Паник бутин театър” през ноември РЦСИ “Топлоцентрала” представя и друг
изключително важен партньорски проект – словенският спектакъл “Проклет да е предателят на отечеството!” Той ще бъде показан за първи път у нас съвмество с Нощ на театрите под режисурата на Оливер Фърлич, “лошото момче на Балканите”.

Oliver Frljić: Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! SMG, 16.4.2013, Exodos18

Подобно на “Електра тук и сега”, и това представление резонира с актуалната реалност и поставя въпроса на всички въпроси: въпросът за отговорността. Поставен премиерно в Любляна през 2010 г. в Театър Словенско Младинско, и до днес спектакълът е желан гост на всяка световна сцена и фестивал заради това, че е “истински, ангажиран, важен, груб, политически, постдраматичен, постмодерен театър, занимаващ се с нас и с времето, в което живеем”.

Зрители на четири континента разбират, че “не историческото събитие на Югославската война е в основата на това силно и блестящо представление, а присъствието на политическия проблем днес: готовността за зверства остава, трябва само да се натисне правилното копче”. Гостуването на “Проклет да е предателят на отечеството!” в България се осъществява от РЦСИ “Топлоцентрала”, Таймлайн Продакшънс и Фондация Асоциация Информбюро с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд култура по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

В самото начало на месец ноември от сцената на Зала 1 в “Топлоцентрала” ще видим още едно любопитно заглавие – Screenagers vol.2: интерактивен музикален театър, копродукция на Франция и Хърватска. С подход едновременно към писането и музиката изпълнителят ни представя една интимна музикална компилация от замъглени емоции, за които не можем да намерим думи във всекидневието си.

Мисията й е да се уловят чрез песни болките, демоните, вибрациите, радостите и поривите, които бродят из пустинята на нейния психологически интериор. Интериор, който странно прилича на нашия онлайн медиен пейзаж – материализиран на сцената под формата на призрачни QR кодове, пророчески чат-ботове и измамни зелени екрани, с които зрителите могат да взаимодействат чрез своите смартфони.

Събитието се осъществява в партньорство с Посолството на Франция и Френски институт в България в рамките на проект Дигитален Ноември и с Театроскоп,
регионална програма за изпълнителски изкуства, инициирана от Френския институт и
Министерство на културата Франция.

Билети за събитията могат да бъдат закупени в мрежата на URBO:

Screenagers vol.2 – https://bit.ly/3DbiXZ5
Електра тук и сега – https://bit.ly/3DcZSWv
Проклет да е предателят на отечеството! – https://bit.ly/3Nc9u8L
Както и на касите в РЦСИ Топлоцентрала. Повече информация може да намерите на
https://toplocentrala.bg xxx

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във