Боянската чудотворна икона на Богородица e в Ловеч

0
126
Снимка: Община Ловеч
Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се помоли пред гостуващата Боянска чудотворна икона на Пресвета Богородица, донесена от Украйна. Това стана рано сутринта на 26 май. Иконата бе поставена  в новия катедрален храм „Св.св. Кирил и Методий“ в центъра на града.

„Пред чудотворната икона се помолих за благоденствие над града ни, да ни спохождат само добри новини и да сме живи и здрави“, каза Корнелия Маринова.

Снимка: Община Ловеч

Иконата гостува в Ловчанска епархия по инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил и с благословението на Банченския архиепископ Лонгин. Двама владици отслужиха неделната служба в Ловеч, на която дойдоха и много миряни от града.

Късно следобед в неделя иконата тръгна за Ботевград. По график там тя ще е до 28 май, после е в Етрополе, Пирдоп, Тетевен и Троян. На 2 юни миряните в Ловеч ще могат отново да се помолят пред иконата в катедрален храм „Света Троица“.

Във всички посочени градове Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи Света литургия. Справката показва, че иконата е нарисувана 1991 г. , а след две години започнали да стават големи чудеса с хората, които й се молят.

Украинската икона е  гостувала в Ловеч и през 2008 г., когато две жени от Троян получили чудотворна помощ от Божията майка, съобщи митрополит Гавриил.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във