Честит 24 май – денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

0
20

Днес е 24 май – най-българският празник – денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Днес почитаме двамата светци Константин – Кирил и Методий, създали най-великото дело – писаното слово. Което дори дванадесет века след тяхната смърт все още е най-здравият обединителен елемент, който ни превръща в народ.

За началото на честванията през Възраждането се смята инициативата на Найден Геров от 1851г. В епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“, в град Пловдив е организиран празник на Кирил и Методий.

През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици. След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г., празникът се чества на 24-ти май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар, този ден е на дата 11 май.

Кирилицата е официалната азбука в 12 държави, сред които България, Русия, Украйна, Беларус, Македония, Молдова, Киргизстан и други. Кирилицата се използва като писменост и от неславянски езици, като казакстански, монголски, осетски, татарски, таджикски. Тя се използва от над 300 милиона души по целия свят.

Кирилицата била създадена в края на IX в.,  в Преславската книжовна школа. Кирилицата и глаголицата се ползвали едновременно в продължение на няколко века. На глаголица били писани църковните книги, а на кирилица – светските.

Като неделима част от празника е станал химнът „Върви, народе възродени”, създаден от Стоян Михайловски през 1892г., а през 1900 г.  Панайот Пипков създава музиката към текста.

Ролята на България в разпространението на кирилицата е отбелязано и през 1980г.  от папа Йоан Павел ІІ, който казва: „…Чрез учениците на Св. Св. Кирил и Методий тяхната мисия бе продължена в България. Тук, благодарение на Св. Климент Охридски, Възникнаха динамични центрове на монашеския живот. Тук се роди и кирилицата. Оттук християнството тръгна към нови територии, премина в съседна Румъния, достигна далечния Киев, а после се разпространи до Москва и още по на изток.” 

Същата година св. св. Кирил и Методий са обявени за покровители на Европа.

Славянската писменост има забележителна история и още по-значима роля за обединението и консолидирането на българския народ. Нека я ценим и използваме достойно!

Честит празник!

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във