На 20 май православната църква чества света мъченица Лидия – първата християнка в Европа

0
41
Снимка: AlmaNews.bg
На 20 май православната църква чества света мъченица Лидия – първата християнка в Европа. Тя била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори св. Апостол Павел по време на мисията си в нейния град. Лидия приела св. апостол Павел да живее в дома й и тя и цялото й семейство приели християнската вяра.

Лидия и Филит били християни и по тази причина били заловени и изправени пред императора на разпит. По време на разпита императорът не могъл да противоречи на мъдрите отговори на светите мъченици и ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий. Там ги измъчвали, а след това ги затворили в тъмница. През нощта им се явил ангел, за да им вдъхне смелост.

На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в котел, пълен с масло и сяра. Но щом ги потопили, котелът веднага изстинал. Щом научил това, измператор Адриян пристигнал от Рим, изпълнен с гняв и закани, и заповядал да нагряват котела с масло в продължение на седем дни и после да хвърлят в него светите мъченици. Но когато ги потопили, те останали цели и невредими. Посраменият император си тръгнал, а мъчениците започнали да се молят и да благодарят на Бога. След това починали.

Лидия е името на кралство в древна Месопотамия (1200 г. пр.н.е. – 323 г. пр.н.е.), дом на легендарно богатия крал Крез. Първата жена, наречена Лидия, е тази християнска мъченица от I в, но според историците това не е истинското й име, а означение че е лидийка, т.е. родом от Лидия.

Кралството влиза в границите на персийската империя 323 г. пр.н.е., но жителите му продължават да се наричат „лидийци“ до доста по-късно.

Денят на света Лидия се отбелязва и на 23 март. Имен ден празнува Лидия.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във