16.3 C
Sofia, BG
петък, 19 април, 2024
Националната библиотека откри изложба, посветена на 1150-годишнината от Успението на Св. Константин...

Националната библиотека откри изложба, посветена на 1150-годишнината от Успението на Св. Константин – Кирил Философ

0
261
Снимка: Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий”
ГЛАСЪТ НА СЛОВОТО: 1150 ГОДИНИ ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. КИРИЛ
Тематичната изложба с оригинали от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” може да се разгледа от 10 до 29 май в Централното фоайе на сградата.

Тематичната изложба с оригинали от фонда на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ бе открита още вчера.

„Гласът на словото” – така е озаглавена експозицията, която Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” посвещава на 1150-годишнината от Успението на св. Константин-Кирил Философ. С откриването й, в навечерието на своя патронен празник, най-голямото книгохранилище в България се включва в поредицата от културни и научни прояви в чест на славянския първоучител, съобщиха от институцията.

Освен ден за прослава на паметта на светите просветители Кирил и Методий, 11 май е и Професионален празник на българските библиотечно-информационни работници. По традиция това е повод за експертите от отдел „Ръкописи и старопечатни книги” да представят изложба, разкриваща неизчерпаемото богатство на библиотечния фонд, свързан с делото на славянските първоучители. Обяснимо, през 2019-а на фокус е свети Кирил по повод 1150-годишнината от неговото Успение.

Предполага се, че култът към св. Кирил се е оформил още през IX век в Моравия, а общата почит към славянските първоучители е създадена по-късно – след идването на Кирило-Методиевите ученици в България. През вековете южните славяни на Балканите съхраняват тяхната памет чрез преписването на житията им и на текстовете на църковните служби за празничните им дни: 14 февруари – за Успение на св. Кирил славянобългарски първоучител, 6 април – за Успението на св. Методий, архиепископ Моравски, както и общата паметна дата в църковния календар за двамата учители на славянството – 11 май.

Основната част от оригиналните материали в изложбата „Гласът на словото” са от колекциите, съхранявани в специалните фондове на отдел „Ръкописи и старопечатни книги” в Националната библиотека. Сред тях са някои от по-рядко експонираните паметници на южнославянските и руската ръкописна традиция, както и книжовни паметници, слабо познати досега за широката общественост.

Посетителите ще могат да видят Тиквешкия сборник от втората половина на XV в., съдържащ и текста на Солунската легенда; Дриновския дамаскин и синодик от края на XVI в., изписан в Ловешкия книжовен център; служебния миней за м. февруари от 1608 г., изписан в манастира „Св. Троица” край Враца, както и единствения запазен в България руски хронограф, в който са поместени „Сказание за превода на книгите от гръцки език на славянски” и „Кратко сказание за раждането и живота на св. Кирил”.

Чрез слова, служби и други поетично-песенни произведения за св. Константин-Кирил Философ изложбата представя традицията в развитието на култа към славянския първоучител, отразена както в ръкописната книжнина от първите му векове, така и в старопечатната традиция през Възраждането и до наши дни.

Изложбата „Гласът на словото” бе открита от директора на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – доц. д-р Красимира Александрова, и представена от доц. Елена Узунова от отдел “Ръкописи и старопечатни книги” в присъствието на гости, читатели и служители на институцията. В прослава на святото дело бяха и изпълненията на Камерния хор „Средец” с диригент проф. Александър Куюмджиев.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във