Малките гости на НВИМ ще могат сами да замесят автентични квасени хлебчета за Гергьовден

0
25
Снимка: НВИМ
Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители в Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май. Традиционно НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и външната експозиция.

Малките гости на Музея ще могат сами да замесят автентични квасени хлебчета, както и да научат повече за традициите на гергьовденските обредни хлябове и ще могат да рисуват с брашно. А накрая всеки сам ще претвори рисунката си в красива хлебна фигура.

Ателиетата на Хлебна къща София, ще се състоят между 11.00 и 13.00 ч. За участие в тях е необходимо предварително записване на място, което стартира в 10.00 ч.

Снимка: НВИМ

 

В празничния ден посетителите ще могат да разгледат безплатно най-новата изложба в Музея – „На борда на флотската история“, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България.

Публиката ще се запознае с малко известни, но ценни предмети, документи и художествени произведения от фондовете на Националния военноисторически музей и неговия филиал – Военноморския музей.

Снимка: НВИМ

 

Само на 6 май гостите на Музея ще разберат какво е усещането да влезеш в пилотската кабина на транспортен хеликоптер МИ-8 и в отделенията за управление на ракетен комплекс 2К 52 Фрог „Луна-М“ и подвижен радиовисотомер ПРВ-11 „Вершина“.

Атракциите с военен характер ще продължат с дегустация на емблематичната боб чорба, приготвена от истински военен готвач на полеви условия.

За празничното настроение между 13.30 и 14.30 ч. ще се погрижи и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски. Музикалното пътешествие ще продължи с Представителен фолклорен ансамбъл „Шевица“, който от 15.00 до 16.00 ч. ще представи магията на българските народни песни и танци и ще поведе празнично гергьовденско хоро, в което ще може да се включат малки и големи.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във