Български отбори спечелиха международен хакатон за прогнозиране замърсяването на въздуха

0
87
На 16 април, в Sofia Lab се състоя финалът на международния хакатон „Datathlon“. Над 140 участници се включиха в двудневното състезание, което се проведе на четири места в света – София, Бангалор (Индия), Джайпур (Индия) и Бейрут (Ливан), както и онлайн. До финала достигнаха 6 отбора, два от които от Ливан и четири от България.

Финалната тройка беше представена изцяло от български екипи – отбор Хамелион, Wonder Gang и отбор Финикс.

Проект „Зелена София” на Столична община и Асоциация за развитие на София бяха основни спонсори на инициативата. Предизвикателството, което те поставиха пред участниците беше идентифициране на различните фактори за замърсяването на въздуха в София и взаимовръзките между тях.

Работата по казуса е естествено надграждане на тази от предишното издание на Datathon през 2018, когато беше изготвен модел за 24 часова прогноза на замърсяването. Целта на задачата е да се постигне усъвършенстван подход за проучване на различните зависимости, корелации и фактори, които определят замърсяването на въздуха.

Това е една от стъпките към цялостния подход към подобряване на качеството на качеството на въздуха в София. Представител на “Зелена София” поздрави от името на кмета на София, младите участници за техния труд и добрите резултати, като отбеляза, че тяхната енергия, въвлеченост и умения са важен ресурс за града.

Наградените в състезанието ще имат възможност да покажата уменията си на международния фестивал за технологии WEBIT, който ще се проведе на 13-15 май.

Oрганизатори на събитието са Data Science Society, а Telelink, Визия за София и Denkstatt България партнираха на Асоциация за развитие на София и “Зелена София” в определяне на предизвикателството за участниците в хакатона.

Общинската лаборатория за иновации Sofia Lab е създадена по проект: „Разкриване потенциала на младите хора за бизнес и социални иновации в Дунавския регион” (NewGenerationSkills).

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във