България отбеляза 140 години от подписването на Търновската конституция

0
223
Денят на Търновската конституция започна с молитва към Бога, както е било и преди 140 години. Службата бе в катедралния храм на Велико Търново – „Рождество на св. Богородица“ и бе ръководена от великотърновския митрополит Григорий.

На молебена присъстваха кмета на Велико Търново Даниел Панов, както и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, заместник-председателя на Парламента Емил Христов, народни представители от Великотърновски регион и от цяла България, жители и гости на Старата столица, представители на образователни, културни, държавни институции.

Денят продължи с открит урок за Търновската конституция, който се проведе в салона на Читалище „Надежда – 1869“. Той започна в часа, в който в музей „Възраждане и Учредително събрание“ бе дадено началото на Тържествената сесия на 44-о Народно събрание. Откритият урок бе воден от учителката по история Антоанета Палангурска от СУ „Емилиян Станев“.

През целия ден във всяко едно българско училище се провеждаха уроци за Търновската конституция. Родолюбивата инициатива е на председателя на Парламента Цвета Караянчева.

След края на тържественото заседание на Народното събрание, провело се в музей „Възраждане и Учредително събрание“, заедно с председателя на Парламента Цвета Караянчева и кмета на Търново, бе проведено голямо празнично шествие за 140-годишнината от приемането на Търновската конституция.

В него се включиха народните представители, гостите на заседанието, обществениците от Инициативния комитет за обявяване на Велико Търново за историческа и духовна столица, много великотърновски ученици, също и граждани на града. Шествието продължи до паметника „Майка България“.

След края на празничното шествие за 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, всички се събраха пред знаковия паметник „Майка България“. Там бе изпълнен военен ритуал и бяха поднесени венци в знак на признателност към българските герои.

Националната гвардейска част зарадва всички великотърновци и гости на града с церемониалния спектакъл „Искри“. Веднага след това младите таланти от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“ поведоха празнично търновско хоро, в което се включиха кмета Даниел Панов и председателя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева.

Денят завърши с тържествена заря-проверка за 140 години от приемането на Търновската конституция.

 

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във