Събарят незаконни постройки в Стара Загора (СНИМКИ)

0
224
„Имаме дългосрочна визия за града си, а тя не включва образуването на гето в тази част, до което води наличието на незаконни постройки“, обясни днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров, преди началото на акцията по събаряне на 54 незаконни къщи в местността „Карасиврия“ на квартал „Лозенец“.

С тях премахнатите от неговата администрация ромски къщи извън закона ще станат общо 226, съобщават от общината.

Община Стара Загора е връчила предизвестията на собствениците им още преди 6 месеца. Някои от тях са започнали сами премахването им, останалите бяха предупредени да освободят помещенията от имущество и домашни животни. EVN и ВиК също са предупредени да прекъснат снабдяването с ток и вода.

„Извървяна е цялата законова процедура, отнела общо около година и половина. Тези постройки няма начин да бъдат узаконени. Акцията има превантивен характер, целта е да покажем, че не може да се строи незаконно“, обясни на мястото пред журналисти кметът Живко Тодоров, потвърждавайки решимостта на администрацията да се справи с нерешения от много години проблем.

Той припомни, че от началото на първия му мандат досега са премахнати 172 незаконно построени ромски къщи в кварталите „Лозенец“ и „К. Ганчев“. На всички желаещи е предложено да си закупят терени, отстъпено право на строеж и да си изградят законни жилища, за които да заплащат данъци.

„В 21 век не може да се живее в постройки, които са опасни за обитателите си“, добави кметът, като уточни, че по ОУП мястото е зелена площ и трябва да остане такава. Твърдо решени сме да се справим с този проблем, каза той. По думите му, след края на акцията теренът ще бъде разчистен от общинските служби.

В различни етапи на процедура по премахване на незаконното строителство са близо 200 постройки в ромския квартал „Лозенец“. Следващата година предстои да бъдат съборени още 93, каза кметът, като добави, че никой не е заявил желание за настаняване в общински жилища.

Имаме различни варианти, подготвени сме за случая, добави той.  Живко Тодоров обясни, че жителите на местността са били регистрирани още преди 20 години там, а практиката за масова регистрация на един и същ адрес, вече е преустановена.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във