Екип на ВМА летя със „Спартан”, за да вземе простреляна курсантка от НВУ

0
461
Реанимационен екип на ВМА летя със „Спартан”, за да превози простреляната курсантка от Националния военен университет „Васил Левски“ от болницата във Велико Търново до Военномедицинска академия (ВМА).

Пострадалото момиче бе оперирано по спешност в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” веднага след инцидента на 4 април вечерта.

Рано сутринта днес медиците от ВМА излетяха със самолета от 16-та транспортна авиогрупа „Враждебна” на Военновъздушните към летището в Горна Оряховица. След 30-минутен обратен полет екипът на ВМА кацна в София, заедно с пациентката. С ескорт, осигурен от МВР, момичето бе превозено по най-бързия начин (за около 15 минути) от „Враждебна” до Академията.

В момента курсантката е под грижите на специалистите от Клиниката по интензивно лечение.

Бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS благодари на екипите от МОБАЛ „Стефан Черкезов” – Велико Търново за адекватната намеса снощи, както и на МВР за оказаното съдействие при транспортирането на пациентката.

„Лечението й ще продължи, колкото трябва. Ние правим всичко възможно, за да избегнем всякакви усложнения, но неминуемо – заради естеството на огнестрелното нараняване, такива може да има – от инфекциозно естество. Огнестрелното нараняване има своя еволюция и то не приключва с момента на изстрела и с първата среща на хирурга с нараняването.

Затова в близките дни може да се наложи повторна операция за отстраняване на горния лоб на левия дроб. Ако се стигне до там, няма да има съществено повлияване в живота на пациентката, защото тя е млада и има достатъчно белодробна тъкан останала, за да поеме функцията. В момента обаче има реална опасност за живота, така че, говорим в по-далечна перспектива“, подчерта началникът на ВМА.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във