Приближаване на циклона „Тревор“ до бреговете на североизточна Австралия

0
74
Снимка: Twitter
Тропическият циклон „Тревор“, който приближава бреговете на североизточна Австралия, достигна трета степен и се очаква вечерта на 19 март, местно време, да премине през полуостров Кейп Йорк, около 700 км на север от град Кеърнс.

Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани да не пътуват до непосредствено засегнатия район в близките дни, а намиращите се в или пътуващите за Кеърнс да следят съобщенията за метеорологичната обстановка. Редица полети от и за града са отменени.

Сезонът на циклоните в Австралия е между месеците ноември и април, но тропически циклон може да се формира и в останалата част от годината.

При информация за наближаващ циклон, препоръката е да се следят редовно съобщенията на специализираните служби и средствата за масово осведомяване. Автомобилите трябва да са напълно заредени с гориво, в случай на необходимост от евакуация, както и да бъде подготвен т. нар. „евакуационен комплект“ от първа необходимост – дрехи, лекарства, храна, вода, ценности, важни документи и др.

Следва да се обезопасят вещите и предметите на тераси и в дворовете на къщи, които могат да бъдат отнесени от силния вятър. Препоръчва се постоянна връзка със съседите.

Повече информация относно подготовка за приближаващ циклон е поместена на страницата на Австралийската метеорологична служба тук.

При нужда от съдействие, българските граждани в Австралия могат да се свързват с посолството в Канбера на тел. +612 62869700 и денонощно на спешния телефон +614 38 005 187.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във