Министър Захариева участва във възпоменателното шествие за спасяването на българските евреи

0
284
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева бе почетен участник в шествие в София по повод 76-ата годишнина от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта и в памет на жeртвите на Холокоста.

Стотици хора, сред които свидетели на събитията от Втората световна война и техни наследници от България и Израел, се включиха в проявата на Организацията на евреите „Шалом“ и Столична община.

„Днес е една от най-светлите дати, написана в най-мрачния период на човешката история и ден, в който се гордея с българския народ“, каза в обръщението си към участниците Екатерина Захариева.

Тя припомни, че с доблестта на българското общество, политици, Църквата и народа преди 76 години българската държава, която тогава е съюзник на нацистка Германия, спасява над 48 000 свои сънародници от еврейски произход.

„С това страната ни показа, че смелостта и хуманизмът могат да се преборят със силата, безразсъдството и лудостта дори и в най-мрачни времена“, подчерта министър Захариева.

„За съжаление повече от 11 000 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия земи намериха своя край в лагерите на смъртта“, каза тя.

България, която преди броени месеци стана член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, ще бъде сред най-гласовитите и последователни изобличители на проявите на антисемитизъм, подчерта още българският вицепремиер. „Нека помним!“, призова министър Захариева.

Шествието започна от храма „Света София“ и мина символично покрай Паметника на незнайния войн, катедралния храм „Свети Александър Невски“ и парламента, преди да завърши пред Паметника на спасението.

Сред официалните гости бяха още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на София Йорданка Фандъкова, националният координатор за борбата с антисемитизма и заместник-министър на външните работи Георг Георгиев, заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, дипломати и посланици. За проявата бе дошъл и председателят на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър.

България почита спасението на българските евреи, но и жертвите на Холокоста на 10 март, когато през 1943 г. пловдивският митрополит Кирил с гражданско неподчинение съдейства да се предотврати депортирането на стотици евреи от Пловдив към лагерите на смъртта и дава началото на поредица граждански и политически постъпки, довели до спасението на българските евреи.

Заслуга за това имат и софийският митрополит Стефан, заместник-председателят на Народното събрание Димитър Пешев и други български политици, общественици, духовни лидери и интелектуалци.

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във